• SKVELÉ SPRÁVY: NADÁCIA VOLKSWAGEN SLOVAKIA PODPORÍ NAŠU ŠKOLU SUMOU 100.000€ V RÁMCI VÝZVY NAŠA INKLUZÍVNA ŠKOLA

          • Milí priatelia,

            veľmi sa tešíme, že sme spomedzi 64 zapojených škôl sme boli úspešní vo výzve Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia! Nadácia vyberá každý rok 2 základné školy z celého Slovenska, ktoré podporí uvedenou sumou!

            Čaká nás náročný ale zaujímavý a obohacujúci školský rok!

            100.000€ bude použitých na:

            • debarierizáciu vstupu do pavilónu A,

            • debarierizáciu vstupu do hlavnej budovy,

            • komplexnú rekonštrukciu chlapčenských toaliet v pavilóne A s prvkami bezbariérovosti,

            • vytvoríme z malej telocvične multifunkčnú miestnosť, ktorej súčasťou bude priestor pre senzorickú relaxáciu,

            • dobudujeme oddychové a učiace sa kúty v pavilóne A,

            • zamestnáme na 10 mesiacov ďalšieho asistenta učiteľa,

            • budeme počas roka poskytovať logopedickú starostlivosť,

            • budeme realizovať množstvo vzdelávacích aktivít pre pedagógov,

            • budeme realizovať aktivity ako rovesnícka mediácia či zavádzanie prvkov Feuersteinovej metódy učenia,

            • zrealizujeme tri komunitné kruhy pre rodičov žiakov s poruchami autistického spektra, pre rodičov žiakov s nadaním i stretnutie s rodičmi, ktorých zaujíma otázka vývinových porúch učenia či internetová prevencia,

            • na podporu inklúzie budeme realizovať aktivity Deň materinského jazyka, Štefánička má talent, Medzinárodný deň detí

            Inklúzia je hodnotové nastavenie našej školy a znamená, že chceme podporovať a rozvíjať potenciál každého dieťaťa, vidieť ho v kontexte jeho života a potrieb!

            Gabriela Aláčová

          • REKONŠTRUKCIOU ELEKTRONIŠTALÁCIE SME SKVALITNILI PODMIENKY NA VÝUČBU

          • V mesiacoch február a marec 2022 sme zrealizovali rozsiahlu rekonštrukciu elektroništalácie v suteréne hlavnej budovy. Okrem samotnej rekonštrukcie, sa realizovala aj oprava vodovodného potrubia, sanácia stien, položila sa nová podlaha a dlažba pri umývadle v učebni informatiky. Rozsiahla rekonštrukcia bola vo výške 73.000€ a bola financovaná zo zdrojov havarijného fondu a z rozpočtu školy.

            Naši žiaci a pedagógovia tak majú k dispozícii bezpečné a moderné učebne. Zlepšila sa svietivosť v učebniach a prostredie pôsobí skutočne esteticky. Celkovo sme zrekonštruovali 2 učebne informatiky, učebňu fyziky, malú telocvičňu, kabinet 1.stupňa, žiacku šatňu, dielne školníka a chodby.

          • MODERNEJŠIA ŠKOLA - CENTRÁLNA ODDYCHOVÁ ZÓNA

          • Prízemie pavilónu A je miestom, kde sa denne stretávajú žiaci I. a II. stupňa. V rámci projektu MŠVVaŠ SR Modernejšia škola - Inovatívne prístupy priestorových riešení a výučby v základných a stredných školách sme zmodernizovali tento priestor, a to podľa návrhov samotných žiakov a pedagógov a následnej vizualizácie.

            Centrálnu oddychovú zónu tvorí tribúna, na ktorej žiaci môžu sedieť, ležať, čítať si. Je vhodná na vyučovacie hodiny, besedy, činnosť školského klubu detí. Nad tribúnou sú malé vitríny, ktoré sa budú plniť trofejami našich žiakov z rôznych, napr. športových, súťaží.

            Súčasťou centrálnej oddychovej zóny je malé pódium, ktoré bude tvoriť dôležitú súčasť vystúpení ale aj prezentácií žiakov, či oddych pri čakaní na vyučovanie, čítaní alebo relaxácií. Uvedenú časť dotvára veľký baner s kozmonautom, je to digitálna víťazná práca našej žiačky Ľubky Dováľovej VIII.M z výtvarnej medzinárodnej súťaže Človek vo vesmíre, ktorú organizovalo mesto Lučenec pri príležitosti 60. výročia letu človeka do vesmíru v roku 2021, čím sme využili opäť kreativitu a iniciatívu našich žiakov. Motív je moderný a poskytuje priestoru živý prvok. Baner je vymeniteľný a čaká na výtvarné práce našich žiakov.

            Súčasťou sú aj sedacie vaky, taburetky, stolný futbal a multifunkčná stolná hra s rôznymi druhmi hier (futbal, hokej, gulečník, stolný tenis...). Poďakovanie za darovanie stolného futbalu škole patrí pani Žigovej (I.B/VI.C).

            Veríme, že sme žiakom pripravili multifunkčný priestor, ktorý si užijú, ktorý im spríjemní chvíle v škole ale zároveň si ho budú svojou prácou ďalej tvoriť, a aj chrániť.

          • MODERNEJŠIA ŠKOLA - CHODBOVÁ ODDYCHOVÁ ZÓNA NA I. POSCHODÍ PAVILÓNU A

          • V rámci projektu MŠVVaŠ SR Modernejšia škola - Inovatívne prístupy priestorových riešení a výučby v základných a stredných školách sme revitalizovali aj 1. poschodie pavilónu A.

            Je nádherným živým priestorom na 1. poschodí pavilónu A, v ktorom sú sústredení žiaci 3. a 4. ročníka. V tejto časti pracujú so žiakmi asistentky učiteľa, realizujú sa rôzne aktivity v rámci ŠKD a počas prestávok deti využívajú na aktívny oddych.

            Priestor, ktorý sme dotvorili, tvorí novovytvorené akvárium. Veľké ďakujeme patrí pánovi Mihálikovi, ktorý nám pomohol so spustením akvária. Už teraz pripravujú deti zo 7. a 8. oddelenia s pánom vychovávateľom M. Bunganičom a pani vychovávateľkou Z. Péliovou informačné postery venované akvaristike.

            Súčasťou aktívneho priestoru je okrem stolnotenisových stolov aj multifunkčná stolná hra.

          • MODERNEJŠIA ŠKOLA - EDUKAČNÉ POLEPY

          • Počas letnej prevádzky v roku 2021 sme v pavilóne A vymenili po obidvoch stranách schodišťa dlažbu za novú a protišmykovú. Bol to náš dlhodobý cieľ.

            Ďalším krokom, ktorý sme v rámci aktivít projektu MŠVVaŠ SR Modernejšia škola - Inovatívne prístupy priestorových riešení a výučby v základných a stredných školách na schody v hlavnej budove a v pavilóne A nalepili edukačné polepy s rôznorodými témami zo všetkých vzdelávacích oblastí.

            Pedagógovia I. stupňa vytvorili vlastné návrhy a pedagógovia II. stupňa taktiež navrhli dôležité témy z jednotlivých vyučovacích predmetov, ktoré by žiaci mali vedieť. Obsiahli sme predmety matematika (násobilka), slovenský jazyk (vybrané slová), chémia, fyzika, anglický jazyk, nemecký  a ruský jazyk ale aj geografiu, dejepis či poskytovanie prvej pomoci.

          • PREČO NÁM ZÁLEŽÍ NA TRIEDNICKÝCH HODINÁCH?

          • Triednická hodina nám dáva priestor kedy môžeme spoznať nielen osobnosť žiaka, ale aj jeho záujmy a vzťahy v triednom kolektíve. Buduje sa  vzťah triedneho učiteľa a žiaka (ide o prenášanie dôvery na žiaka v jeho vlastnosti a schopnosti rozvíjať sa ďalej).  Môžeme zamerať našu pozornosť na vzájomné spoznávanie sa a formovanie spoločných triednych cieľov. Veľmi dôležitá je podpora na vytváranie situácií na vzájomné komunikácie – „vyjadriť sa a byť vypočutý“ vedie žiaka k možnosti ovplyvniť dianie v triede, nájsť si svoje miesto v kolektíve a podporuje jeho sociálne zručnosti.

            Na základe práce s triedami v  súčinnosti s triednymi učiteľmi sa v pozitívnom smere osvedčili triednické hodiny, ale aj na základe odporúčaní z CPPPaP (diagnostika triednych kolektívov) venovať sa práve triednickým hodinám, zameraným na vytváranie pozitívnej klímy a hlavne riešenia problémov, ktoré sa v triede vyskytujú a v neposlednom rade na podporu budovania vzťahov v triede.

            Vidíme veľkú pomoc pri výmene informácií (rozoberáme problémy z viacerých strán: žiak, rodič, pedagóg)  a tým aj rýchlejšiu možnosť reagovať na daný problém.

            Mgr. Monika Zakovičová, sociálny pedagóg

          • IPčko JE POMOC, KEĎ SA NECÍTIŠ OK

          • IPčko je občianske združenie, ktoré od roku 2012 stojí pri ľuďoch, keď potrebujú pomoc a podporu. Cieľom IPčka je, aby ľudia, ktorí sa ocitajú v náročných a krízových situáciách, mali nonstop dostupnú odbornú prvú psychologickú a sociálnu pomoc a podporu.

            IPčko, to je skupina psychológov, sociálnych pracovníkov a špeciálnych pedagógov, ktorí pomáhajú každému, kto sa práve cíti zmätený, slabý, nešťastný, sklamaný a osamelý.

            Duševné zdravie, ktorému sme pred pandémiou nevenovali často pozornosť, sa o ňu v plnej miere hlási! Pandémia COVID-19, postcovidová situácia, návrat do normálu a nejasná budúcnosť spôsobuje, že prežívame úzkosť, strach a obavy.

            Aj nám dospelým ľuďom táto situácia dáva zabrať.

            Zo skúseností IPčka vyplýva, že ak je mladým ľuďom ponúknutý anonymný a bezpečný priestor, dokážu otvorene hovoriť aj o tých najcitlivejších témach.

            Týchto pár slov sme vybrali z mailu, ktorý nám IPčko poslalo. My v školách vnímame, že o duševnom zdraví je potrebné hovoriť a venovať mu pozornosť. Aj my v školách chceme dať žiakom pomocnú ruku, keď POMOC POTREBUJÚ, pretože POMOC EXISTUJE. https://ipcko.sk/

             

          • NAŠU LETNÚ ŠKOLU NAVŠTÍVIL PREMIÉR EDUARD HEGER

          • Na ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci si Eduard Heger prišiel pozrieť aktivity Letnej školy. Veľká vďaka patrí pedagógom i žiakom, ktorí tak, ako ich poznáme, fantasticky zvládli túto oficiálnu návštevu. Pedagógovia prezentovali svoju prácu so žiakmi, pán premiér sa aj do aktivít zapojil a pýtal si od žiakov spätnú väzbu. 

            Eduarda Hegera sme so svojím sprievodom privítali aj v škole, kde prebieha letná údržba, rekonštrukcie ako aj realizácia projektu Modernejšia škola.  

            Premiér sa zaujímal o fungovanie školy počas pandémie, hovorili sme aj o aktuálnych otázkach ako je očkovanie zamestnancov škôl či prebiehajúca inovácia kurikula. My sme medzi iným apelovali na dlhodobý akútny problém nesystémového financovania inkluzívnych tímov (asistentov učiteľa a odborných zamestnancov) a spolu s pani primátorkou aj o možnostiach čerpania finančných zdrojov na prípravu projektov v rámci povinnosti škôl realizovať opatrenia na zmierňovanie dopadov klimatických zmien.  

            Návšteva premiéra v regióne umožnila nielen prezentáciu kvalít ale aj dôležitú diskusiu. Sme radi, že aj školstvo a pohľad "zdola" patrili medzi oblasti priorít oficiálnej návštevy!

            Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie