• PREČO NÁM ZÁLEŽÍ NA TRIEDNICKÝCH HODINÁCH?

          • Triednická hodina nám dáva priestor kedy môžeme spoznať nielen osobnosť žiaka, ale aj jeho záujmy a vzťahy v triednom kolektíve. Buduje sa  vzťah triedneho učiteľa a žiaka (ide o prenášanie dôvery na žiaka v jeho vlastnosti a schopnosti rozvíjať sa ďalej).  Môžeme zamerať našu pozornosť na vzájomné spoznávanie sa a formovanie spoločných triednych cieľov. Veľmi dôležitá je podpora na vytváranie situácií na vzájomné komunikácie – „vyjadriť sa a byť vypočutý“ vedie žiaka k možnosti ovplyvniť dianie v triede, nájsť si svoje miesto v kolektíve a podporuje jeho sociálne zručnosti.

            Na základe práce s triedami v  súčinnosti s triednymi učiteľmi sa v pozitívnom smere osvedčili triednické hodiny, ale aj na základe odporúčaní z CPPPaP (diagnostika triednych kolektívov) venovať sa práve triednickým hodinám, zameraným na vytváranie pozitívnej klímy a hlavne riešenia problémov, ktoré sa v triede vyskytujú a v neposlednom rade na podporu budovania vzťahov v triede.

            Vidíme veľkú pomoc pri výmene informácií (rozoberáme problémy z viacerých strán: žiak, rodič, pedagóg)  a tým aj rýchlejšiu možnosť reagovať na daný problém.

            Mgr. Monika Zakovičová, sociálny pedagóg

          • IPčko JE POMOC, KEĎ SA NECÍTIŠ OK

          • IPčko je občianske združenie, ktoré od roku 2012 stojí pri ľuďoch, keď potrebujú pomoc a podporu. Cieľom IPčka je, aby ľudia, ktorí sa ocitajú v náročných a krízových situáciách, mali nonstop dostupnú odbornú prvú psychologickú a sociálnu pomoc a podporu.

            IPčko, to je skupina psychológov, sociálnych pracovníkov a špeciálnych pedagógov, ktorí pomáhajú každému, kto sa práve cíti zmätený, slabý, nešťastný, sklamaný a osamelý.

            Duševné zdravie, ktorému sme pred pandémiou nevenovali často pozornosť, sa o ňu v plnej miere hlási! Pandémia COVID-19, postcovidová situácia, návrat do normálu a nejasná budúcnosť spôsobuje, že prežívame úzkosť, strach a obavy.

            Aj nám dospelým ľuďom táto situácia dáva zabrať.

            Zo skúseností IPčka vyplýva, že ak je mladým ľuďom ponúknutý anonymný a bezpečný priestor, dokážu otvorene hovoriť aj o tých najcitlivejších témach.

            Týchto pár slov sme vybrali z mailu, ktorý nám IPčko poslalo. My v školách vnímame, že o duševnom zdraví je potrebné hovoriť a venovať mu pozornosť. Aj my v školách chceme dať žiakom pomocnú ruku, keď POMOC POTREBUJÚ, pretože POMOC EXISTUJE. https://ipcko.sk/

             

          • NAŠU LETNÚ ŠKOLU NAVŠTÍVIL PREMIÉR EDUARD HEGER

          • Na ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci si Eduard Heger prišiel pozrieť aktivity Letnej školy. Veľká vďaka patrí pedagógom i žiakom, ktorí tak, ako ich poznáme, fantasticky zvládli túto oficiálnu návštevu. Pedagógovia prezentovali svoju prácu so žiakmi, pán premiér sa aj do aktivít zapojil a pýtal si od žiakov spätnú väzbu. 

            Eduarda Hegera sme so svojím sprievodom privítali aj v škole, kde prebieha letná údržba, rekonštrukcie ako aj realizácia projektu Modernejšia škola.  

            Premiér sa zaujímal o fungovanie školy počas pandémie, hovorili sme aj o aktuálnych otázkach ako je očkovanie zamestnancov škôl či prebiehajúca inovácia kurikula. My sme medzi iným apelovali na dlhodobý akútny problém nesystémového financovania inkluzívnych tímov (asistentov učiteľa a odborných zamestnancov) a spolu s pani primátorkou aj o možnostiach čerpania finančných zdrojov na prípravu projektov v rámci povinnosti škôl realizovať opatrenia na zmierňovanie dopadov klimatických zmien.  

            Návšteva premiéra v regióne umožnila nielen prezentáciu kvalít ale aj dôležitú diskusiu. Sme radi, že aj školstvo a pohľad "zdola" patrili medzi oblasti priorít oficiálnej návštevy!

            Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy

          • II. ETAPA VÝMENY VONKAJŠÍCH ŽALÚZIÍ

          • Vďaka podpore rodičov v rámci 2% a príspevkov do fondu OZ Školák Lučenec sme začiatkom júla 2021 mohli zrealizovať 2. etapu výmeny vonkajších žalúzií na hlavnej budove školy. Prostredníctvom týchto finančných prostriedkov máme na 9 oknách tried II. stupňa nové žalúzie! Ďakujeme, milí rodičia!

          • MODERNEJŠIA ŠKOLA

          • Počas letných prázdnin sa púšťame do realizácie projektu Modernejšia škola. Boli sme úspešní v procese podávania projektov v rámci výzvy MŠVVaŠ SR a veľmi sa tešíme, že budeme môcť inovovať a skvalitňovať podmienky v našej školičke.

            Podávaniu projektu predchádzali rozhovory triednych učiteľov so žiakmi na triednických hodinách o tom, ako by si žiaci predstavovali svoju školu a čo by v nej navrhovali zmeniť, aby sa cítili lepšie a následne sme návrhy žiakov i pedagógov spoločne prediskutovali na stretnutí s pedagógmi.

            Zameriame sa na modernizáciu priestoru na prízemí pavilónu A s centrálnou oddychovou zónou, ktorá by mala byť multifunkčným priestorom na oddych, akadémie či výstavy a to v skvelom spojení so školskou knižnicou!

            Ďalej budeme tvoriť oddychové kúty v triedach na I. stupni. Dobudujeme oddychovú zónu s akváriom na I. poschodí pavilónu A. Pre žiakov zakúpime aj šachovnice či stolný futbal. Schodištia v hlavnej budove a v pavilóne A spestria aj edukačné polepy.

            Čaká nás množstvo práce, ale výsledok bude stáť za to!

            Za vizualizáciu priestoru ďakujeme Denise Mrvovej a Ivanovi Siláčimu!

          • REKONŠTRUKCIA ELEKTROINŠTALÁCIE A STROMY V NAŠOM AREÁLI

          • Dôležitým cieľom našej školy je zlepšovanie materiálno – technického zabezpečovania podmienok školy.

            V marci 2019 sme rozbehli proces prípravy podkladov (projektová dokumentácia, posudky, žiadosti) pre rekonštrukciu elektroinštalácie v hlavnej budove. Podklady boli v súčinnosti so zriaďovateľom zaslané na Obvodný úrad v Banskej Bystrici a sme radi, že sme v decembri 2020 získali finančné prostriedky z havarijného fondu vo výške 14.909 € na rekonštrukciu 4 rozvodných skríň v hlavnej budove. V januári 2021 sme túto dôležitú investíciu zrealizovali. Už teraz pracujeme na krokoch v súvislosti s ďalšou etapou rekonštrukcie elektroinštalácie.

            V novembri a v decembri 2020 sme sa zaoberali aj otázkou bezpečnosti stromov v areáli našej školy. S príslušným oddelením mesta Lučenec sme zhodnotili rizikovosť stromov a potrebu opílenia. Vypílili sme inváznu drevinu, ale aj tri borovice pri pavilóne A, ktoré boli posúdené ako rizikové z hľadiska vysokého vzrastu. V čase nepriaznivého počasia hrozilo vyvrátenie, čo je nebezpečné aj pre frekvenciu pohybu osôb, poškodenie majetku či blízkosti inžinierskych sietí. S jarným obdobím sa púšťame do revitalizácie oddychovo – športového priestoru pozdĺž Ulice Szabóa. Už sa na to tešíme!

            Gabriela Aláčová

          • BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA

          • Naším cieľom je poskytovať bezpečný priestor pre žiakov, zamestnancov školy, rodičov  a aj v súvislosti s tragickými udalosťami vo Vrútkach, sme prijali bezpečnostné opatrenia, ktoré sa týkali jednak personálnej oblasti ako aj materiálno - technického vybavenia.

            Cudzie osoby sa po areáli školy nepohybujú. Návštevy vstupujú cez hlavnú budovu, zapisujú sa do knihy návštev, informátor školy usmerňuje tieto návštevy, zabezpečuje obchádzkovú činnosť.

            9 vstupných dvier hlavnej budovy a pavilónu A má certifikované bezpečnostné fólie, ktoré sme zabezpečovali počas letných prázdnin.

            Zabezpečili sme opravu prasknutého obvodového múru školy, vrátane vybudovania bráničky.

            Areál školy je monitorovaný kamerovým systémom a bezpečnostným systémom. 

            To sú len niektoré z opatrení prijatých pre skvalitňovanie prostredia našej školy!

          • PRVÁ ETAPA VÝMENY ŽALÚZIÍ

          • Počas letných prázdnin sme sa pustili do prvej etapy výmeny vnútorných žalúzií za vonkajšie. Je to dlhodobý zámer školy, pretože triedy sú v jarnom a letnom období pri vyšších teplotách prehriate. Nové vonkajšie žalúzie sme namontovali do dvoch tried a sčasti do tretej triedy v hlavnej budove.

            Ďakujeme p. Juraštíkovi a firme LUKRA-PLAST s.r.o. za realizáciu a za sponzorský prístpevok. Žalúzie sme mohli zafinancovať vďaka venovaným 2% z daní a príspevkom do fondu OZ Školák Lučenec! Ďakujeme, vážení rodičia, táto pomoc je pre školu nenahraditeľná.

          • COMENIA SCRIPT - NESPOJITÉ PÍSMO

          • V oblasti rozvoja školy analyzujeme v rámci činnosti metodických orgánov, ako učíme, aké metódy používame, zaujímame sa o to, ako skvalitňovať kompetencie našich žiakov. 6. 3. 2020 sme sa chceli dozvedieť viac o problematike tzv. nespojitého písma – Comenia Script. Celú problematiku nám sprostredkovala Mgr. Andrea Cinegová z INDÍCIE, ktorá niekoľko rokov učí svojich žiakov písať týmto typom písma a teda sa nám dostalo množstvo praktických informácií.

            Dozvedeli sme sa o abecede, spôsobe písania, význame tohto druhu písma, o učebných pomôckach, vyskúšali sme si prakticky písanie. Chceli sme sa inšpirovať možnou inováciou do ďalšej práce s našimi žiakmi. Oslovilo nás to, že Comenia Script (https://www.indicia.sk/aktualne-skolenia/comenia-script/o-pisme) je jednoduchšia forma písma blízka súčasným deťom a písmo detí je čitateľné.

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie