• KARNEVAL

          • 6.3.2024 sa v ŠKD uskotočnil náš vytúžený karneval. Deti čakal sprievod všetkých masiek, zatancovali si na výbornú hudbu, vyskúšali zábavné súťaže a nakoniec sme vyhodnotili tri najkrajšie masky. Ďakujeme všetkým zúčastneným, kreatívnym maskám a nášmu vychovávateľskému kolektívu za pomoc.

            Alexandra Strculová, Mgr. Nicole Gramanich Štromajerová

          • BESEDA S JARKOU MÓRICOVOU

          • 8.3.2024 prišla medzi žiakov VIII.C triedy naša bývala kolegyňa Jarka Móricová, zakladateľka spolku Živena v Lučenci.

            Porozprávala o čítaní a o svojej vášni ku knihám. Žiaci si mohli prelistovať jej zápisky z kníh, ktoré si viedla už od dievčenských čias. Diskutovala s nimi o dôležitosti čítania, o funkcii kníh v našom živote. Aj medzi ôsmakmi sú čitatelia, ktorí s knihou v ruke trávia svoj voľný čas.

            Čitateľská aktivita, ktorej sa zúčastnili aj piatačky Emma a Elenka, bola zaujímavá a možno rozprávanie o niektorej zo spomínaných kníh zaujala aj ostatných a knihu si prečítajú.Veď knihy sú večným pôžitkom a bez nich by bol náš život chudobnejší, nudnejší a málo farebný.

            Knihy prinášajú poznatok, hodnotový systém a život, ktorý my nemôžeme zažiť. Sú posolstvom ľudskosti a najkrajším darom tak, ako je priateľstvo. ČÍTAJME!

            Mgr. Miriam Majorová Portelekyová

          • OBK V STOLNOM TENISE

          • Vo štvrtok dňa 29. 02. 2024 sa konalo Okresné kolo v stolnom tenise žiakov a žiačok základných škôl, ktorého sa zúčastnila aj naša škola M. R. Štefánika. Okresné okolo organizovala Základná škola Vajanského v Lučenci, ktorého sa zúčastnilo desať základných škôl.

            Hralo sa v päťčlenných družstvách systémom každý s každým, kde našu školu reprezentovalo družstvo žiačok: Petra Procházková 9. C, Nela Júlia Lökeová 8. C, Lýdia Horváthová 5. B, družstvo žiakov: Ján Káka 9. C, Jakub Kocúr 7. C, Adam Kanda 7. A.   

            S veľkým potešením môžeme obidvom družstvám poďakovať za úspešnú reprezentáciu školy, kde sa svojou tímovou hrou a bojovnosťou celkovo vo svojich kategóriách umiestnili na krásnom 2. mieste.

                                                                                                                                        Mgr. Pavel Vranský

          • ŠKOLSKÉ KOLO HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • 27. a 29.2.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Milo nás prekvapila vysoká účasť recitátorov. Porota pozorne počúvala a mala naozaj náročnú úlohu vybrať najlepší prednes v jednotlivých kategóriách.

            I. kategória: poézia

            1. miesto: Zoja Kurčík, III.A

            2. miesto: Stela Murínová, II.B

            3. miesto: Mia Majorová, III.B, Michal Krasnay, II.C

            I. kategória: próza

            1.miesto: Iľja Surový, II.B

            2. miesto: Amália Červenáková, IV.A

            3. miesto: Timotej Tóth, III.A

            II. kategória: poézia

            1. miesto: Miriam Jahodníková, V.C

            2. miesto: Ján Kyzek, V.A, Emma Hročeková, IV.C

            3. miesto: Marcel Petík, V.C, Liliana Princová, V.B

            II. kategória: próza

            1. miesto: Emma Hrdinová, V.C

            2. miesto: Lucia Franeková, VI.A, Alexandra Račková, V.A, Nikola Mižerová, VI.A

            3. miesto: Sára Pajtášová, V.C, Tommy Jánošík, V.C, Janka Dubayová, V.A, Simona Erkiová, V.A

            III. kategória: poézia

            1. miesto: Šimon Peter Kamenský, IX.C

            2. miesto: Sofia Ridzoňová, VII.C

            3. miesto: Nikoleta Bojtošová, VII.B

            III. kategória: próza

            1. miesto: Petra Procházková, IX.C

            2. miesto: Drahoslava Zacharová, VII.B

            3. miesto: Paulína Kramecová, VIII.B, Lea Urbánová, VIII.B

            Všetkým recitátorom srdečne gratulujeme a ďakujem za pekný umelecký zážitok.

            Mgr. Miriam Majorová Portelekyová

          • EXPERT GENIALITY SHOW

          • Už tradične sa na našej škole uskutočnila súťaž pod názvom Expert geniality show. Je to celoslovenská súťaž určená pre žiakov 5. až 9. ročníka ZŠ a SŠ, ktorí sú v niečom dobrí a zaslúžia si možnosť

            28.11.2023 sa tejto súťaže zúčastnilo 18 žiakov našej školy. Piataci a šiestaci odpovedali spolu na 40 otázok – 20 otázok z oblasti humanitných vied pod názvom „Päť jazykov kultúry“ a ďalších 20 otázok sa týkalo prírodných vied „Ako funguje svet“.

            Aj žiaci 7. – 9. ročníka vypracovali test z dvoch súťažných tém. Každý súťažiaci mal možnosť zvoliť si spomedzi nasledovných šiestich ponúkaných okruhov: Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Do you speak English? Tajomstvá prírody, Góly, body, sekundy

            Pri vypracovaní oboch tém sa súťažiaci mohol oprieť o poznatky získané v škole, ale veľmi dôležitý bol aj všeobecný prehľad diania vo svete. Okrem vyznačenia správnej odpovede mohol súťažiaci vyznačiť aj voľbu „Som si sitý(á)“, a tak získať body navyše.

            7 zúčastnených získalo za svoje poznatky účastnícky diplom. Jedenásť žiakov sa môže pýšiť titulom „EXPERT NA TÉMU“, to znamená, že sa v jednom alebo aj oboch tematických rebríčkoch umiestnili v prvej štvrtine súťažiach v rámci celého Slovenska. Titul „TOP EXPERT“, a teda aj umiestnie sa v prvej štvrtine súťažiacich v celkovom poradí získali štyria žiaci:

            · Andrej Petráš /VI.C/ - /34. v poradí v SR/

            · Leonard Vógel /VI.C/ - /104. v poradí v SR/

            · Emma Hrončeková /VI.C/ - /125. v poradí v SR/

            · Samuel Rožňay /VIII.C/ - /103. v poradí v SR, 12. v poradí v SR v téme „Svetobežník“/

            Všetkým EXPERTOM aj ostatným zúčastneným súťažiacim patrí veľká vďaka za preukázané poznatky a reprezentáciu našej školy v tejto celoslovenskej súťaži.

            Veríme, že tieto úspechy budú motiváciou aj pre ostatných žiakov ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci a v budúcom školskom roku sa tejto súťaže zúčastní ešte väčší počet súťažiacich.

            Mgr. Nora Benediktyová

          • 2.MIESTO TAMARKY PLAŠIENKOVEJ NA OKRESNOM KOLE ŠALIANSKY MAŤKO

          • 28.02.2024 sa v Dome Matice slovenskej v Lučenci konalo okresné kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko.

            Našu školu v I. kategórii reprezentovala Natália Demeová z III.A triedy, II. kategóriu zastúpila Liana Pappová z V.A triedy a v III.kategórii sa nestratila a krásne 2. miesto obsadila Tamara Plašienková zo VII.C triedy.

            Dievčatám srdečne GRATULUJEME a tešíme sa, že sa s radosťou venujú prednesu literárnych textov.

            Mgr. Miriam Majorová Portelekyová

          • NAŠI VŠETKOVEDKOVIA

          • Aj keď súťaž Všetkovedko prebehla v našej škole na konci novembra, výsledky sme dostali tesne pred rozdávaním polročných vysvedčení. A veru sme sa veľmi potešili! Veď toľko úspešných riešiteľov tejto, vôbec nie jednoduchej súťaže, to urobí radosť každému!

            Deti museli preukázať svoje vedomosti nielen z matematiky, ale aj zo slovenského jazyka, vlastivedy, prírodovedy, anglického jazyka, informatiky, výtvarnej či hudobnej výchovy. Tento rok prvý krát súťažili aj žiaci prvých ročníkov, ktorým zadania testových otázok čítali pani učiteľky. A kto sú teda naši Všetkovedkovia? Nech sa páči!

            I.A: Jakub Križan, Sofia Molnárová, Róbert Tárnok

            I.B: Dominika Tomeková, Lorelai Stanová, Ján Karlík, Alexandra Kráľová, Damián Garaj

            I.C: Ella Marcineková, Emma Chovancová, Alexandra Svitáčová, Ján Andraos, Alexandra Pápaiová, Sára Kornélia Tóthová, Radim Hrabovský, Jarmila Pančíková, Ján Čepko, Lujza Mária Michalíková, Zaira Čepko, Šimon Šuľaj, Viktória Kamenská

            II.C: Katarína Pavlíková, Konstantin Dojčiar Jany

            III.A: Letícia Pavla Jasenková, Natália Demeová, Timotej Tóth, Emma Green, Elizabeth Gánoczi

            III.B: Karolína Maráková, Sofia Ličková, Michal Gašperík

            IV.A: Nina Pružincová

            IV.B: Marek Mešo, Jakub Podhora

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v ďalších súťažiach!

            Mgr. Radana Tuhárska

          • POČAS JARNÝCH PRÁZDNIN SA PEDAGÓGOVIA VZDELÁVALI

          • Dňa 19. a 20. 2. 2024 sa uskutočnilo na našej škole aktualizačné vzdelávanie pod názvom Nástroje EduPage. Pedagogickí zamestnanci I. a II. stupňa, a tiež odborní zamestnanci mali možnosť rozvíjať svoje vedomosti a získavať nové zručnosti, ktoré vedia využiť pri práci s EduPage.

            Snažila som sa systematicky vysvetliť používanie jednotlivých funkcií, ako napr. rôzne formy komunikácie, či už medzi žiakmi, kolegami a rodičmi. Ukázali sme nástroje, ktoré EduPage ponúka napr. aj pri práci triedneho učiteľa.

            Pedagogickí zamestnanci si rozšírili svoje kompetencie v oblasti tvorby vlastných študijných materiálov a testov. Samozrejme veľké pozitívum pre učiteľa je, že dané testy vie aj vytlačiť  a použiť na hodine, ale zároveň ich vie využiť ako online písomku alebo online úlohu na precvičovanie. Tvorba testov kolegov zaujala, skúšali a vytvárali vlastné materiály.

            Pri našej práci často využívame informované súhlasy rôzneho druhu, tak som ukázala a vysvetlila kolegom, ako sa to dá jednoducho zvládnuť cez EduPage - príprava exkurzií, plánovanie a spätná väzba, vyplnenie informovaného súhlasu od rodičov - všetko je na jednom mieste.

            Kolegovia mali možnosť vyskúšať tvorbu diplomov, vytvárať rôzne správy, ankety a objavovať ďalšie nástroje, ktoré EduPage ponúka. Tí, ktorí sa zúčastnili vzdelávania by mali vedieť aplikovať získané vedomosti a praktické zručnosti v každodennej práci s EduPage, a tak zefektívniť jeho využívanie v pedagogickej praxi.

            V závere nášho vzdelávania sa kolegovia oboznámili s ďalším nástrojom pod názvom Jamboard,  ktorý patrí tiež medzi inovatívne trendy vo vyučovaní.

            Verím, že som inšpirovala svojich kolegov s prácou s Edupage a získané vedomosti a zručnosti budú pravidelne využívať vo vyučovacom procese.

            Mgr. Erika Vavríková

          • VYUŽITIE UMELEJ INTELIGENCIE V PRÁCI PEDAGÓGA

          • 1.2.2024 prebehlo v našej škole ďalšie neformálne vzdelávanie, ktoré som pripravila vrámci mojej pozície digitálneho koordinátora. Tentoraz bola téma veľmi aktuálna - využitie umelej inteligencie v práci pedagógov, námety, nápady, ako si zjednodušiť svoju prácu.

            Začali sme, samozrejme, najznámejšou novinkou, ktorou bol ChatGPT, ako predstaviteľ práce s textom. S Microsoft Copilot sme sa snažili vytvoriť vlastnú omaľovánku. Prácu s obrázkom sme si vyskúšali v Midjourney či Adobe Firefly. Zabavili sme sa pri aplikácii Suno, ktorá nám umožnila vytvoriť pieseň na daný text.

            V závere som predstavila kolegom projekt s názvom Magic School, ktorý ponúka množstvo riešení pre zjednodušenie práce učiteľa, ale aj veľa možností pri práci so žiakmi.

            Súčasťou školenia bolo aj predstavenie platformy AI dětem, ktorej zakladateľkou je pani Eva Nečasová, ktorá sa venuje zavádzaniu umelej inteligencie do škôl v Českej republike. Pre učiteľov ponúka nielen vypracované metodické materiály, ale aj učebnice, interaktívne príbehy a kurikulum AI.

            Myslím si, že toto vzdelávanie bolo pre mojich kolegov inšpiratívne, pretože umelá inteligencia, ak ju vieme správne využívať, je skvelým pomocníkom, ktorý nám šetrí náš čas, pomáha nám s riešením rôznych problémov, ponúka nám možnosti, akým spôsobom deťom vysvetliť učivo, či nájsť nové inšpirácie pre našu prácu.

            Mgr. Radana Tuhárska

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie