• MEDZINÁRODNÁ SPOLUPRÁCA

          • Jedným z hlavných cieľov v školskom roku 2023/2024 je pre nás aj podpora medzinárodnej spolupráce. Prejavuje sa v tvorbe projektov v spolupráci so školami v zahraničí, procesom schvaľovania a následne ich realizáciou.

            Projekty môžu byť tematicky a predmetovo zamerané, prebiehajú cez rôzne internetové platformy, či podporujú mobilitu žiakov a pedagógov.

            Predstavujeme Vám aktuálne realizované a zrealizované projekty:

            1. Healthy is the new Happy - Visegrad Fund - zodpovedný pedagóg Mgr. Miriam Majorová Portelekyová, 8. ročník

            2. Math in Motion - European School Education Platform - zodpovedný pedagóg: Mgr. Renáta Vreteničková, IX.C

            3. Christmas Cards - eTwinning - zodpovedný pedagóg: Mgr. Erika Vavríková, V.A, V.B, IX.A, IX.B

          • 3D MODELOVÁ BUNKA

          • Celý svet momentálne žije digitálnymi technológiami, počítačovými výdobytkami, 3D tlačiarňami.Tak aj my sme sa rozhodli spojiť tento svet s hodinou biológie. Spravili sme si 3D modelovú bunky. Bunka je základ všetkého živého okolo nás a preto je veľmi dôležité vedieť jej vnútornú štruktúru.

            Žiaci šiesteho ročníka sa rozdelili do skupín a ich úlohou bolo vytvoriť 3D modelovú rastlinnú alebo živočíšnu bunku. Na celom projekte sa pracovalo iba v škole na hodinách biológie. Žiaci sa museli dohodnúť, z akého materiálu spravia bunku, jej organely, kto a čo donesie na tento model. Zároveň si museli nakresliť náčrt a nakoniec odprezentovať celej triede svoje výtvory.

            Žiaci sa do aktivity pustili s veľkým odhodlaním vytvoriť čo najlepší model zo všetkých. Ich práce boli fantastické, kreatívne, farebné, veselé.

            S istotou môžem povedať, že každý terajší šiestak bude do konca života vedieť štruktúru bunky a jej funkcie. 

            Ing. Marta Marčoková

          • HOAXY A DEZINFORMÁCIE V INTERNETOVOM PROSTREDÍ

          • 12. a 13.12.2024 sme pre žiakov 9. ročníka pripravili besedu zameranú na problematiku hoaxov a dezinformácií v internetovom prostredí. Aktivitu realizovali pani Michaela Hrnčiarová a Tímea Gondová z Europe Direckt Lučenec.

            Internet ponúka obrovské množstvo informácií a možnosť pripojiť sa k rôznym názorovým prúdom. Často však slúži aj ako platforma na šírenie dezinformácií a hoaxov.

            Je dôležité, aby sa už žiaci naučili rozlišovať medzi pravdivými informáciami a výmyslami. V dnešnej dobe je kľúčové vyvinúť si schopnosť kritického myslenia a overovania zdrojov informácií.

            Besedy a edukačné aktivity zamerané na témy hoaxy a dezinformácie majú za cieľ podporiť žiakov v rozvoji týchto schopností. Dôležitou súčasťou sú aj diskusie o tom, ako využívať internet a sociálne médiá zodpovedne a s kritickým prístupom.

            Naša škola si uvedomuje význam témy dezinformácii a hoaxov na internete a aktívne smeruje k poskytnutiu nástrojov na rozvoj kritického myslenia a na správne posudzovanie informácií.

            Beseda s prednášajúcimi z Europe Direct bola len jednou z mnohých iniciatív, ktoré nám pomôžu lepšie porozumieť výzvam spojených s dnešným digitálnym svetom.

            Dúfame, že dnešná beseda povedie k väčšej informovanosti a ostražitosti voči dezinformáciám na internete.

            Mgr. Danka Trnková

          • AK POTREBUJETE BYŤ VYPOČUTÍ, MÁM PRE VÁS OTVORENÉ DVERE

          • Ako školský psychológ na základnej škole pracujem od roku 2017.

            Zažívam každý deň rôzne situácie. Najväčšiu časť mojej práce tvoria individuálne konzultácie so žiakmi, ktorí majú rôzne problémy. Emocionálne, problémy so zvládaním hnevu, problémy v rodine, s kamarátmi či rodičmi, ťažkosti s pravidelnou školskou dochádzkou alebo majú strach a nechuť chodiť do školy. Problémy vo vzťahoch, riešenie konfliktov medzi spolužiakmi, problémy v domácom prostredí (rozvod rodičov), nízke sebavedomie, strach a úzkosť.

            Počas triednických hodín u maličkých prváčikov a u tretiakov realizujem preventívne programy Zippyho kamaráti a Kamaráti Jabĺčka. Program Zippyho kamaráti je zameraný na sociálne a emocionálne zručnosti dieťaťa, na rozvoj emocionálnej pohody. Je to jeden z najúspešnejších programov na podporu duševného zdravia u malých detí na svete. Je určený pre deti od 5-7 rokov a prešlo ním viac ako milión detí na svete. Deti po absolvovaní tohto programu dokážu lepšie vyjadrovať a chápať svoje emócie, spracovávať rôzne záťažové situácie, vychádzať s rovesníkmi, súrodencami, rodičmi a ostatnými ľuďmi. Deti sa naučia hľadať vlastné riešenia problémov, budú sa vedieť ospravedlniť, hovoriť pravdu, premýšľať o problémoch a snažiť sa ich riešiť. Budú vedieť požiadať o pomoc. Taktiež je u detí po absolvovaní programu badateľné zlepšenie schopnosti spolupráce, empatie a zníženie problémového správania. Aj učitelia si všimli menej konfliktov v triede a rodičia si všimli pozitívne zmeny v správaní svojich detí. Program Kamaráti Jabĺčka je voľným pokračovaním Zippyho kamarátov, je určený pre deti od 7-10 rokov a v ňom si detičky utvrdzujú a znova pripomínajú čo sa naučili v prvom ročníku na Zippym. Primerane veku sa posúvame v témach ešte hlbšie a triednicke hodiny sú prevažne pre deti veľkou zábavou.

            V spolupráci so sociálnym pedagógom pracujeme s triednymi kolektívmi, kde sa vyskytujú problémy vo vzťahoch, náznaky šikany a iné problémy. Prioritou je stmeľovanie kolektívov a to aby sa žiaci cítili dobre vo svojej triede.

            V poslednej dobe sa čím častejšie objavujú u detí ťažkosti so zvládaním stresu a úzkosti. Taktiež sa zvyšuje počet detí, ktoré majú problém chodiť do školy – majú obavy a strach, nezvládajú odlúčenie od rodičov alebo sa boja neúspechu a zlyhania. V takýchto prípadoch sa snažím poskytnúť nástroje na zvládanie takýchto situácií, podporu pri ich zvládaní a takisto stratégie na zlepšenie emocionálnej pohody vrátane relaxačných techník, na ktoré využívam multifunkčnú miestnosť určenú na senzorickú relaxáciu. Deti si v nej majú možnosť  oddýchnuť, relaxovať a vyskúšať rôzne techniky a prvky.

            Poskytovanie podpory a intervencie v prípade krízových situácií, ako je úmrtie, trauma alebo iné náročné udalosti zahŕňa krízová intervencia. Táto oblasť poradenstva patrí medzi najťažšie a najviac citlivé. 

            Našu školu taktiež navštevujú aj žiaci z Ukrajiny. V spolupráci s Ligou za duševné zdravie im poskytujeme psychologické poradenstvo. Realizujeme skupinové sedenia a aktivity na zlepšenie psychickej pohody a lepšej adaptácie na nové prostredie a školu.

            Som veľmi rada, že v poslednej dobe mám takú skúsenosť, že deti ma vyhľadávajú čoraz viac aj samé. Chcú sa porozprávať o svojich problémoch a zdieľajú svoje ťažkosti. Je to pekný dôkaz o tom, že deti potrebujú, aby boli vypočuté a aby sa ich problémom a boliestkam venovala dostatočná pozornosť.

            Mgr. Mariana Kuráková, školská psychologička, kurakova.mariana@zsstefanikalc.sk, kabinet odborných zamestnancov pavilón A, 1. poschodie

          • OZNÁMENIE VÝSLEDKOV VOLIEB DO RADY ŠKOLY

          • Oznámenie výsledkov volieb do Rady školy pri ZŠ M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03  Lučenec na volebné obdobie od 24.2.2024 do 23.2.2028.

            Voľby do Rady školy pri ZŠ M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03  Lučenec sa uskutočnili na základe Výzvy na voľbu členov rady školy zo dňa 11.1.2024.

            Vo voľbách do rady školy, ktoré sa uskutočnili v termínoch uvedených vo Volebnom poriadku pre voľby do Rady školy pri ZŠ M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03  Lučenec z 25.1.2024, boli zvolení:

            Zástupca za pedagogických zamestnancov:

            Jana Luptáková

            Mgr. Marek Pentka

            Zástupca za nepedagogických zamestnancov:

            Bc. Anna Kaššová

            Zástupcovia za rodičov:

            Ing. Monika Boháčik

            Ing. Ladislav Huňavý

            Tomáš Jánošík MSc., BSc.

            Ing. Stanislav Vojtek

            (Mgr. Michal Jóža z dôvodu, že je zamestnancom školy, nemôže byť členom rady školy za zákonných zástupcov.

            Delegovanými členmi rady školy za zriaďovateľa sú na základe uznesenia MsZ mesta Lučenec č. 208/2022 zo dňa 16.12.2022:

            MUDr. Juraj Pelč (poslanec)

            Mgr. Branislav Hrdlička (poslanec)

            Mgr. Andrea Moravčíková (poslanec)

            Ing. Katarína Matejková (zamestnanec MsÚ)

            Ďakujeme zamestnancom školy a zákonným zástupcom za účasť vo voľbách do rady školy!

            Zvoleným zástupcom do rady školy blahoželáme!

            V Lučenci, 14.2.2024

             

            Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy

          • PREVENTÍVNE OPATRENIA - CHRÍPKOVÁ SEZÓNA

          • Vážení rodičia!

            Informujeme Vás, že sme prijali interné preventívne opatrenia vo vzťahu ku chrípkovej sezóne.

            1. Aktuálne denne monitorujeme stav chýbajúcich žiakov a zamestnancov školy.

            2. Žiadame rodičov, aby do kolektívu neposielali choré deti. V takomto prípade budeme rodičov kontaktovať, aby si vyzdvihli svoje dieťa.

            3. Prosíme rodičov, aby svoje deti viedli k hygienickým zásadám ako je napr. umývanie rúk, respiračná etiketa (kýchanie a kašľanie), aby deti mali so sebou v škole papierové vreckovky.

            4. Stavu chýbajúcich budeme pristupovať k obmedzovaniu hromadných akcií. Aktuálne je na iný termín presunutý karneval.

            Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy

          • KANDIDÁTI ZA ČLENOV DO RADY ŠKOLY ZA RODIČOV

          •   Vážení rodičia!

            Informujeme Vás, že na základe podpísaných písomných súhlasov s kandidovaním za člena do Rady školy pri ZŠ M R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, Lučenec za rodičov sa o Vaše hlasy uchádzajú nasledovní rodičia:

             

            1. Ing. Monika Boháčik, rodič V.C, manažér klientskych vzťahov VÚB

            2. Ing. Ladislav Huňavý, rodič VI.C, VIII.C, zástupca riaditeľky Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica

            3. Tomáš Jánošik BSc, MSc, rodič III.B, V.C, IT konzultant

            4. Mgr. Michal Jóža, rodič I.B, pedagóg ZŠ M. R. Štefánika Lučenec

            5. Ing. Stanislav Vojtek, rodič V.B, riaditeľ sekcie SSE, prezident HC Lučenec

             

            Voľby do rady školy za rodičov sa uskutočnia ako súčasť rodičovských stretnutí, preto Vás prosíme o účasť:

            5.2.2024 – RZ 4. ročník, 16.00

            8.2.2024 – RZ 7. ročník, 16.00

            12.2.2024 – RZ 9. ročník, 16.00

            13.2.2024 – RZ 1., 2., 3., 5., 6., 8. ročník, 16.00

            14.2.2024 – 7.00-8.30 prízemie pavilónu A – možnosť voliť pre rodičov, ktorí sa na RZ nemohli zúčastniť

            Rodičia si do rady škola volia 4 zástupcov.

            Je potrebné zakrúžkovať minimálne 1, maximálne 4 kandidátov.

            2 zákonní zástupcovia majú 1 hlasovacie právo, hlasovať môžu za každé dieťa.

            Zákonný zástupca podpisuje v prezenčnej listine prevzatie hlasovacieho lístku a hlasovanie vo voľbách. Hlasovanie prebieha tajne. Hlasovací lístok vhodí následne zákonný zástupca do urny. Hlasovanie koordinujú v triedach triedni učitelia.

            Po hlasovaní odnesie triedny dôverník urnu, prezenčnú listinu a neprevzaté hlasovacie lístky na sekretariát školy, kde uvedené prevezme člen volebnej komisie.

            Volebná komisia pre voľby do rady školy za rodičov: Zdenka Kruteková – predseda, Michaela Holeková – člen, Ing. Zuzana Kelementová – člen.

            Výsledky volieb do rady školy zverejníme 14.2.2024.

            Ďakujeme za spoluprácu!


            Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy

          • PREDMETY NAŠEJ HISTÓRIE

          • Žiaci III.B priniesli na hodinu vlastivedy zaujímavé predmety z našej histórie. Pred spolužiakmi ich prezentovali, odkiaľ ich majú, na čo sa používali a čo sa s nimi robilo v minulosti. Hrali sme sa so slovami mušketa, džezva, meoskop, mažiar, habarka, kroj, kazeta, kalich, pokrovec a i. Dozvedeli sme sa nové informácie, spoznali staré veci dennej potreby a zapísali si pojmy, ktoré sme ešte nepočuli.

            PaedDr. Svetlana Tokárová PhD.

          • POZVÁNKA NA RODIČOVSKÉ STRETNUTIA

          • Vážení rodičia!

            Pozývame Vás na rodičovské stretnutia, ktoré sa uskutočnia v nasledovných termínoch:

            5.2.2024 - 16.00 - RZ 4. ročník (16.00 hod. spoločné stretnutie ohľadom lyžiarskeho výcviku, následne triedne stretnutie)

            8.2.2024 - 16.00 - RZ 7. ročník (16.00 hod., prízemie pavilónu A, spoločné stretnutie ohľadom lyžiarskeho výcviku, následne triedne stretnutie)

            12.2.2024 - 16.00 - RZ 9. ročník (16.00 hod., prízemie pavilónu A, spoločné stretnutie s kariérovou poradkyňou ohľadom T9, podávania prihlášok, prijímacieho konania, následne triedne stretnutie)

            13.2.2024 - 16.00 - RZ 1., 2., 3. ročník, 5., 6., 8. ročník v jednotlivých triedach

          • PREVENTÍVNY PROGRAM ROTZA

          • Spolu s úžasnými žiakmi 6. ročníka realizujeme preventívny program ROTZA zameraný na online rizikové správanie a rozvoj sociálnych zručností.

            Žiaci sa zoznamujú s kľúčovou problematikou v súvislosti s využívaním digitálnych technológií, získavajú vedomosti o nebezpečenstvách a rizikách v online prostredí. Spolu zisťujeme, ako používanie online digitálneho zariadenia pôsobí na zdravie a utvára správanie, ktoré môžu vidieť rodičia a kamaráti. Rovnako spoznávame správanie, ktoré prejavujeme v online prostredí. Identifikujeme vlastné motivácie, ktoré nás vedú k činnosti na internete a pomenovávame vlastné limity.

            Pokúšame sa nadobudnúť spôsobilosti cez modelové problematické situácie, kde aplikujeme praktické techniky ako STAR, 5D a navrhujeme vlastné ochranné stratégie. V rámci programu vedieme k prenosnej zručnosti, ako pristupovať k problému a bezpečne sa s ním vysporiadať.

            Mladí detektívi pod vedením detektíva Jomíka Rotzu „maskota programu“ zisťujú, ako možno pracovať s kyberšikanou. Zároveň nacvičujú komunikačné zručnosti, sociálne zručnosti ako empatia, asertivita a tímovú spoluprácu. Pre mladých detektívov nie je problém byť JOMO, spýtajte sa ich, ako sa dá vydržať jeden deň bez internetu. Čo odkazujú? „Vypnite wifi, vyložte mobil vysoko na nábytok a napojte sa na silu offline socializácie“.

            Naša škola si váži vašu ochotu spolupracovať a vytvárať bezpečné a podporujúce prostredie pre všetkých našich žiakov. Vzhľadom na rýchle zmeny v digitálnom prostredí sa táto snaha ešte viac ocení, pretože spoločne môžeme prispieť k formovaniu bezpečných online návykov a zručností, ktoré budú mať naši žiaci so sebou do budúcnosti.

            Týmto sa chceme poďakovať pani Mgr. Šimšíkovej za spoluprácu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu pri podpore IT prevencie našich žiakov.

            Mgr. Monika Zakovičová, sociálna pedagogička

            Mgr. Annamária Šimšíková, PF UMB Banská Bystrica

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie