• INFORMÁCIE VEDÚCEJ VÝDAJNEJ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Stravovanie v školskom roku 2023/2024 začína 5.9.2023 (utorok).

            Už od 21.8.2023 Vám, vážení rodičia, vieme poskytnúť aktuálne informácie ohľadom stravovania osobne, telefonicky, prostredníctvom mailu. Noví stravníci  si môžu vyzdvihnúť Identifikačný čip (2€) v kancelárií u vedúcej výdajnej školskej jedálne (ŠJ). Predídeme tak zdĺhavejšiemu vybavovaniu prvý školský deň 4.9.2023.

            Prihlásiť dieťa  na stravu  môžete  po vyplnení prihlášky na stravovanie u vedúcej výdajnej ŠJ a to najneskôr do 4.9.2023 do 11:00 hod.

            Ďalšie informácie:

            Výdaj stravy: výdaj obedov je určený od 11:30 hod. do 14:00 hod.

            Stravu zabezpečuje ZŠ Ul. Vajanského v Lučenci, žiak si vyberá z 2 jedál.

            Prevádzka školskej jedálne: pondelok až piatok: od 07.00 hod. – 15.00 hod.

            Odhlásiť resp. prihlásiť na stravu je možné do 11.00 hod. 1 deň  vopred. Nie je možné odhlásiť obed ráno na daný deň!

            Prihlasovať a odhlasovať sa na stravu je možné  cez  ČIP v školskej jedálni, alebo cez internetovú stránku  školy EduPage, emailom, SMS.

            Finančný limit na úhradu stravy v 3. finančnom pásme na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov je  aktuálne nasledovné:

            Výška stravy: žiak ZŠ I.stupeň - 1,70 €  a žiak ZŠ  II. stupeň - 1,90 €

            Od 1.5.2023  je obed dotovaný (tzv. obedy zadarmo) pre  každého žiaka, ktorý sa zúčastnil vyučovania a odobral  obed,  v prípade choroby a neodhlásenia  stravy nie je obed dotovaný a rodič hradí za obed plnú sumu.

            V zmysle VZN č. 01/2023 je určený príspevok na režijné náklady v sume 5 €/mesačne každý žiak. 

            Žiakom v hmotnej núdzi a v pásme životného minima  je poskytovaná dotácia na stravu 1,70€  a 1,90€ (+ réžia 5€) - nehradí rodič, ak o to požiada prostredníctvom žiadosti v kancelárií výdajnej ŠJ a k žiadosti musí rodič predložiť vedúcej výdajnej ŠJ  potvrdenie z ÚPSVaR o tom, že je poberateľom dávok v hmotnej núdzi alebo sa nachádza v pásme životného minima.

            Žiakom, ktorých zdravotný stav podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje osobitné stravovanie a naše zariadenie školského stravovania diétne jedlo nezabezpečuje, môže rodič požiadať o vyplatenie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa zákonnému zástupcovi žiaka. Je potrebné priniesť do kancelárie výdajnej ŠJ potvrdenie od lekára špecialistu, vyplniť žiadosť s číslom účtu, na ktorý bude dotácia vyplácaná.

            Príspevok na stravovanie zákonný zástupca uhrádza mesiac vopred, najneskôr do 25. dňa v mesiaci formou:

            a. poštovej poukážky

            b. vkladom na účet ŠJ

            c. trvalým príkazom

            d. bankovým prevodom - ČSOB Banka , účet IBAN : SK63 7500 0000 0040 2938 2792

            Ukončenie stravovania – odhlásenie sa z obedov:

            Preplatky, ktoré vzniknú  pri úhrade stravy  bezhotovostne počas školského roka, budú vrátené po  ukončení  stravovania na základe Žiadosti o ukončenie stravovania, na účet v tvare IBAN, ktorý uvedie zákonný zástupca .

             VEDÚCA VÝDAJNEJ ŠJ: Bc. Anna Kaššová,  TEL.KONTAKT do kancelárie ŠJ : 0948413 421 aj SMS alebo   email: kassova@zsstefanikalc.sk

          • ŠKOLSKÉ OVOCIE, MLIEČNY PROGRAM

          • V programe Školské ovocie pokračujeme aj v školskom roku 2023/2024. Každé dva týždne obdrži žiak ovocie a nápoj zdarma. Dodávateľom je spoločnosť Valman Banská Bystrica. V prípade záujmu je potrebné požiadať vedúcu výdajnej školskej jedálne.

            Pokračujeme aj v zabezpečovaní mliečneho programu pre každého žiaka raz mesačne a zdarma. Dodávateľom je spoločnosť Rajo. Do tohto programu sú všetci žiaci automaticky prihlásení!

            VEDÚCA VÝDAJNEJ ŠJ: Bc. Anna Kaššová,  TEL.KONTAKT do kancelárie ŠJ : 0948413 421 aj SMS alebo   email: kassova@zsstefanikalc.sk

          • OCENENIE PRE ĽUBICU MORKOVÚ A MAREKA PENTKU

          • Srdečne blahoželáme našim skvelým pedagógom za ocenenia, ktoré im boli udelené pri príležitosti Dní mesta Lučenec 18.8.2023.

            Mgr. Ľubica Morková - Čestné uznanie mesta Lučenec za dlhoročnú aktívnu pedagogickú a publikačnú činnosť, za šírenie dobrého mena mesta Lučenec a regiónu

            Mgr. Marek Pentka - Ďakovný list za pedagogickú a trénerskú činnosť, za reprezentáciu a vynikajúce športové výsledky v jude na medzinárodnej úrovni, za šírenie dobrého mena mesta Lučenec i regiónu.

            Zároveň blahoželáme aj MUDr. Jurajovi Pelčovi, ktorý je dlhoročným členom rady školy a priateľom našej školy! Bolo mu udelené Čestné uznanie mesta Lučenec za dlhoročnú aktívnu činnosť v oblasti zdravotníctva a pomoc ľuďom, za šírenie dobrého mena mesta Lučenec a regiónu, pri príležitosti životného jubilea.

          • LETNÁ ŠKOLIČKA 2023, DOVIDENIA!

          • Počas dvoch augustových týždňov od 7.-18.8.2023 sme realizovali už 4. ročník Letnej školičky. V 6 skupinách sme vynikajúcimi a podnetnými aktivitami zastrešili 90 detí našej školy i z iných škôl Lučenca i jeho okolia.

            Ďakujeme za prípravu a realizáciu Mgr. Erike Vavríkovej, Zdenke Krutekovej, Mgr. Denise Šumecovej, Mgr. Drahomíre Krokošovej, Bc. Martine Gurajovej, Alexandre Bokorovej, Mgr. Radane Tuhárskej, Bc. Veronike Zaťkovej, Mgr. Zuzane Mészárosovej, Mgr. Nicole Gramanich Štromajerovej, Bc. Františkovi Gondášovi, Bc. Silvii Salajovej, Bc. Adriáne Beňovej a Mgr. Marošovi Bunganičovi! Nezabúdame ani na našich nepedagogických zamestnancov, ktorým za spoluprácu tiež ďakujeme!

            Za realizáciu Letného tábora ŠKD na začiatku letných prázdnin ďakujeme Lenke Rusnákovej, Bc. Ildikó Chamulovej, Zdenke Krutekovej, Bc. Františkovi Gondášovi a Zuzane Péliovej!

            Letná školička 2024, tešíme sa na Teba!

          • DEBARIERIZÁCIA

          • Bezbariérovosť je v súčasnosti bežným a nevyhnutným štandardom moderných inštitúcií. Schody, prahy, úzke dvere, to sú jedni z vonkajších bariér, ktoré sa nachádzajú aj v našej škole.

            V rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia sa nám v školskom roku 2022/2023 podarilo debariérizovať vstup do pavilónu A tým, že sa celkovo upravil vonkajší bočný vstup do šatne. Vymenili sa vonkajšie a vnútorné dvere do šatne, upravili sa alebo úplne odstránili prahy. Naším cieľom bolo, aby bol plynulý bezbariérový prechod: vonkajší areál – šatňa – toalety – 1. poschodie.

            Sme veľmi radi, že na prízemí pavilónu A sa nám počas 2 v školských rokov 2021/2022 a 2022/2023 podarilo zrekonštruovať a debariérizovať dievčenské a chlapčenské toalety.

            Podobne sme zrekonštruovali vstup do hlavnej budovy, vymenili sa dvere, položila sa protišmyková  dlažba.

            To, čo bude dôležitou bodkou v tejto etape debariérizácie, sú plošiny tak v pavilóne A ako aj v hlavnej budove, prostredníctvom ktorých sa človek na vozíku vie dostať do tried na I. poschodí v obidvoch budovách. Táto „bodka“ bude zrealizovaná počas leta 2023.

            Celkovo bolo naším cieľom aj úprava vonkajšieho prostredia školy, ktoré musí byť funkčné (osadenie lavičiek), bezpečné (zábradlie, protišmykovosť, označenie vyvýšených plôch) ale zároveň aj estetické, keďže učíme žiakov vzťahu k prostrediu.

          • MULTIFUNKČNÁ MIESTNOSŤ PRE SENZORICKÚ INTEGRÁCIU A RELAXÁCIU

          • V rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia sa nám podarilo vybudovať miestnosť, ktorá môže byť využívaná ako miestnosť pre senzorickú integráciu a relaxáciu ale aj ako miestnosť určená pre vzdelávacie účely.

             „Senzorická integrácia je proces, ktorý sa zaoberá spracovaním a koordináciou zmyslových informácií v mozgu. U detí s poruchami senzorickej integrácie môže táto schopnosť byť oslabená, čo môže ovplyvniť ich učenie, správanie a emočný stav. Používaním rôznych senzorických pomôcok a realizáciou aktivít ako je manipulácia s pieskom, hranie s farbami, využívanie záťažových a balančných prvkov podporujeme ich mozgovú činnosť a stimuluje ich zmysly. Deti sa tak naučia lepšie sústrediť, ovládať emócie a kontrolovať svoje správanie.

            Relaxačné techniky budú pre mňa ako vychovávateľku nesmierne dôležité. Budú mi pomáhať  dosiahnuť pokojné a harmonické prostredie, kde sa deti budú cítiť bezpečne a budú môcť slobodne vyjadriť svoje pocity. Relaxácia zahŕňa rôzne techniky, ako je hlboké dýchanie, vizualizácia a pohybové cvičenia. Tieto metódy nám budú všetkým pomáhať znížiť stres, zlepšiť sústredenie a podporovať emocionálnu rovnováhu.“ Zdenka Kruteková, vychovávateľka ŠKD

          • UČEBŇA KONTINUÁLNEHO VZDELÁVANIA SA MENÍ NA MULTIFUNKČNÚ MIESTNOSŤ PRE SENZORICKÚ INTEGRÁCIU A RELAXÁCIU

          •  V rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia realizujeme vybudovanie miestnosti, ktorá bude spĺňať niekoľko účelov.

            1. Miestnosť bude slúžiť na vzdelávacie účely pre žiakov i dospelých - nový moderný nábytok umožní varírovanie potrieb pre vzdelávacie účely.

            2. Miestnosť bude vybavená na senzorickú integráciu a pre reláxáciu. Jej návrh ako aj prvky sú odkomunikované s firmou ako odborným garantom, ktorá poskytuje komplexné vybavenie pre uvedené účely.

            3. Miestnosť môžu vyžívať odborní zamestnanci v rámci realizácie ich odbornej činnosti, asistenti učiteľa v práci so žiakmi, vychovávatelia ŠKD v rámci oddychovej činnosti ale aj vyučujúci podľa potrieb. Môžu v nej oddychovať zamestnanci.

            Aktuálne máme za sebou prvé aktivity zamerané na zmeny. Položila sa nová plávajúca podlaha, zakúpili sme zatieňovacie rolety, ktoré spĺňajú nielen túto funkciu ale aj absorbujú teplotu, čím vylepšujeme celkovo psychohygienické podmienky školy. Obstarali sme nový nábytok a prvky pre senzorickú integráciu a relaxáciu. Súčasťou aktivít bude aj vzdelávanie pre zamestnancov školy v uvedenej problematike.

          • REKONŠTRUKCIE VSTUPOV

          • Priebežne s rekonštrukciou chlapčenských toaliet v rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia sme začali realizovať aj rekonštrukciu vstupov do pavilónu A a do hlavnej budovy. Hlavnými cieľmi rekonštrukcie je zabezpečiť bezbariérovosť ako bežný štandard moderných škôl.

            Do pavilónu A rekonštruujeme vstup, ktorý sa napája na šatňu a následne na schodište na I. poschodie. Výstupom vo finálnej fáze bude montáž plošiny. Podobne sme rekonštruovali vstup do hlavnej budovy s tým, že aj v hlavnej budove bude výstupom aj plošina, ktorou sa zdravotne postihnutý vie dostať na I. poschodie a následne sa dostane do tried II. stupňa. V rámci rekonštrukcie sme zabezpečili aj výmenu vstupných dverí, ktoré umožňujú aj zdravotne postihnutým dostať sa do jednotlivých budov samostatne.

            Naším ďalším cieľom je vytvorenie oddychových zón. Pri pavilóne A a pri vstupe do hlavnej budove budú osadené lavičky.

          • ZAČALI SME S POSTUPNOU VÝMENOU VNÚTORNÝCH ŽALÚZIÍ V PAVILÓNE A

          • V mesiaci marec 2023 sme začali s výmenou vnútorných stropných žalúzií na 2. poschodí pavilónu A a to v triedach II.A a II.B. Jedná sa o náš dlhodobý cieľ zlepšovať psychohygienické podmienky našej školy v súvislosti s vysokými teplotami v jarných a letných mesiacoch.

          • GYMNASTIKA PRE DETI DO 10 ROKOV

          • KLUB ŠPORTOVEJ GYMNASTIKY DETVA a ZŠ M.R.Štefánika Lučenec spojili sily a rozbehli v Lučenci Gymnastiku pre deti do 10 rokov. Malé gymnastky sa nám vo februári prišli predstaviť a vzniklo z toho super video!

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie