• DEBARIERIZÁCIA

          • Bezbariérovosť je v súčasnosti bežným a nevyhnutným štandardom moderných inštitúcií. Schody, prahy, úzke dvere, to sú jedni z vonkajších bariér, ktoré sa nachádzajú aj v našej škole.

            V rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia sa nám v školskom roku 2022/2023 podarilo debariérizovať vstup do pavilónu A tým, že sa celkovo upravil vonkajší bočný vstup do šatne. Vymenili sa vonkajšie a vnútorné dvere do šatne, upravili sa alebo úplne odstránili prahy. Naším cieľom bolo, aby bol plynulý bezbariérový prechod: vonkajší areál – šatňa – toalety – 1. poschodie.

            Sme veľmi radi, že na prízemí pavilónu A sa nám počas 2 v školských rokov 2021/2022 a 2022/2023 podarilo zrekonštruovať a debariérizovať dievčenské a chlapčenské toalety.

            Podobne sme zrekonštruovali vstup do hlavnej budovy, vymenili sa dvere, položila sa protišmyková  dlažba.

            To, čo bude dôležitou bodkou v tejto etape debariérizácie, sú plošiny tak v pavilóne A ako aj v hlavnej budove, prostredníctvom ktorých sa človek na vozíku vie dostať do tried na I. poschodí v obidvoch budovách. Táto „bodka“ bude zrealizovaná počas leta 2023.

            Celkovo bolo naším cieľom aj úprava vonkajšieho prostredia školy, ktoré musí byť funkčné (osadenie lavičiek), bezpečné (zábradlie, protišmykovosť, označenie vyvýšených plôch) ale zároveň aj estetické, keďže učíme žiakov vzťahu k prostrediu.

          • MULTIFUNKČNÁ MIESTNOSŤ PRE SENZORICKÚ INTEGRÁCIU A RELAXÁCIU

          • V rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia sa nám podarilo vybudovať miestnosť, ktorá môže byť využívaná ako miestnosť pre senzorickú integráciu a relaxáciu ale aj ako miestnosť určená pre vzdelávacie účely.

             „Senzorická integrácia je proces, ktorý sa zaoberá spracovaním a koordináciou zmyslových informácií v mozgu. U detí s poruchami senzorickej integrácie môže táto schopnosť byť oslabená, čo môže ovplyvniť ich učenie, správanie a emočný stav. Používaním rôznych senzorických pomôcok a realizáciou aktivít ako je manipulácia s pieskom, hranie s farbami, využívanie záťažových a balančných prvkov podporujeme ich mozgovú činnosť a stimuluje ich zmysly. Deti sa tak naučia lepšie sústrediť, ovládať emócie a kontrolovať svoje správanie.

            Relaxačné techniky budú pre mňa ako vychovávateľku nesmierne dôležité. Budú mi pomáhať  dosiahnuť pokojné a harmonické prostredie, kde sa deti budú cítiť bezpečne a budú môcť slobodne vyjadriť svoje pocity. Relaxácia zahŕňa rôzne techniky, ako je hlboké dýchanie, vizualizácia a pohybové cvičenia. Tieto metódy nám budú všetkým pomáhať znížiť stres, zlepšiť sústredenie a podporovať emocionálnu rovnováhu.“ Zdenka Kruteková, vychovávateľka ŠKD

          • UČEBŇA KONTINUÁLNEHO VZDELÁVANIA SA MENÍ NA MULTIFUNKČNÚ MIESTNOSŤ PRE SENZORICKÚ INTEGRÁCIU A RELAXÁCIU

          •  V rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia realizujeme vybudovanie miestnosti, ktorá bude spĺňať niekoľko účelov.

            1. Miestnosť bude slúžiť na vzdelávacie účely pre žiakov i dospelých - nový moderný nábytok umožní varírovanie potrieb pre vzdelávacie účely.

            2. Miestnosť bude vybavená na senzorickú integráciu a pre reláxáciu. Jej návrh ako aj prvky sú odkomunikované s firmou ako odborným garantom, ktorá poskytuje komplexné vybavenie pre uvedené účely.

            3. Miestnosť môžu vyžívať odborní zamestnanci v rámci realizácie ich odbornej činnosti, asistenti učiteľa v práci so žiakmi, vychovávatelia ŠKD v rámci oddychovej činnosti ale aj vyučujúci podľa potrieb. Môžu v nej oddychovať zamestnanci.

            Aktuálne máme za sebou prvé aktivity zamerané na zmeny. Položila sa nová plávajúca podlaha, zakúpili sme zatieňovacie rolety, ktoré spĺňajú nielen túto funkciu ale aj absorbujú teplotu, čím vylepšujeme celkovo psychohygienické podmienky školy. Obstarali sme nový nábytok a prvky pre senzorickú integráciu a relaxáciu. Súčasťou aktivít bude aj vzdelávanie pre zamestnancov školy v uvedenej problematike.

          • REKONŠTRUKCIE VSTUPOV

          • Priebežne s rekonštrukciou chlapčenských toaliet v rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia sme začali realizovať aj rekonštrukciu vstupov do pavilónu A a do hlavnej budovy. Hlavnými cieľmi rekonštrukcie je zabezpečiť bezbariérovosť ako bežný štandard moderných škôl.

            Do pavilónu A rekonštruujeme vstup, ktorý sa napája na šatňu a následne na schodište na I. poschodie. Výstupom vo finálnej fáze bude montáž plošiny. Podobne sme rekonštruovali vstup do hlavnej budovy s tým, že aj v hlavnej budove bude výstupom aj plošina, ktorou sa zdravotne postihnutý vie dostať na I. poschodie a následne sa dostane do tried II. stupňa. V rámci rekonštrukcie sme zabezpečili aj výmenu vstupných dverí, ktoré umožňujú aj zdravotne postihnutým dostať sa do jednotlivých budov samostatne.

            Naším ďalším cieľom je vytvorenie oddychových zón. Pri pavilóne A a pri vstupe do hlavnej budove budú osadené lavičky.

          • ZAČALI SME S POSTUPNOU VÝMENOU VNÚTORNÝCH ŽALÚZIÍ V PAVILÓNE A

          • V mesiaci marec 2023 sme začali s výmenou vnútorných stropných žalúzií na 2. poschodí pavilónu A a to v triedach II.A a II.B. Jedná sa o náš dlhodobý cieľ zlepšovať psychohygienické podmienky našej školy v súvislosti s vysokými teplotami v jarných a letných mesiacoch.

          • GYMNASTIKA PRE DETI DO 10 ROKOV

          • KLUB ŠPORTOVEJ GYMNASTIKY DETVA a ZŠ M.R.Štefánika Lučenec spojili sily a rozbehli v Lučenci Gymnastiku pre deti do 10 rokov. Malé gymnastky sa nám vo februári prišli predstaviť a vzniklo z toho super video!

          • CHLAPČENSKÉ TOALETY NA PRÍZEMÍ PAVILÓNU A PREŠLI REKONŠTRUKCIOU

          • Od polovice decembra 2022 do konca februára 2023 sme v rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia realizovali rozsiahlu rekonštrukciu chlapčenských toaliet na prízemí pavilónu A.

            Po roku, kedy sme zrekonštruovali dievčenské toalety, sa nám podarilo zrekonštruovať ďalšie sociálne zariadenia v pavilóne A. Rekonštrukcia sa týkala jednak vodovodov, osvetlenia, položila sa dlažba, nové toalety, pisoáre, umývadlá a kabínky, ale zabezpečili sme aj veľmi dôležité prvky bezbariérovosti – bezbariérový vstup a bezbariérovú kabínku.

            Ďakujeme žiakom a pedagógom za trpezlivosť, lebo rekonštrukciu sme realizovali za plnej prevádzky školy. Sme však radi, že sa nám podarilo skvalitniť materiálno-technické vybavenie našej školy.

          • AKTUÁLNY STAV REKONŠTRUKCIE

          • V rámci realizovanej rekonštrukcie sa zrealizovala úprava vodovodných potrubí, vrátane rozšírenia počtu pisoárov, položil sa kazetový strop, opravili sa steny, podlaha, vytvoril sa bezbariérový vstup do šatne i do toaliet. Aktuálne sa kladie dlažba. Čaká nás ešte úprava vstupov do pavilónu A – nové dvere, položenie protišmykovej dlažby. Počas jarných prázdnin plánujeme úpravu vstupu do hlavnej budovy. V rámci úpravy vstupov prebehne montáž nových dvier.

          • ZAČALI SME S REKONŠTRUKCIOU

          • Upravené a čisté prostredie, moderné priestory, bezbariérovosť sú štandardy kvality školy. Uvedené atribúty patria medzi vízie a ciele školy v snahe skvalitňovať materiálno - technické vybavanie.

            Hoci sú vianočné prázdniny, na škole aktuálne prebieha rekonštrukcia chlapčenských toaliet v pavilóne A a vstupu do pavilónu A. Uvedenú rekonštrukciu realizujeme v rámci projektu Naša inkluzívna škola Nadácie Volkswagen Slovakia a dofinancujeme ju z rozpočtu školy. Sme radi, že aj v náročných ekonomických časoch dokážeme modernizovať našu školu.

          • POMOC EXISTUJE

          • Okrem krásnych vecí, úspechov a radosti v rodinách, v školských i pracovných kolektívoch môžeme prežívať krízy, úzkosti, osamotenie, neistoty, môžeme zápasiť s problémami. Je veľmi dôležité o nich hovoriť, niekedy sa stačí zdôveriť blízkej osobe, rodičovi, kamarátovi, ale aj pedagógovi, asistentke, sociálnej pedagogičke či pani informátorke. Niekomu, komu veríme a kto nám podá pomocnú ruku. Odborníci ponúkajú aj rôzne anonymné telefonické a e-mailové linky, kde ktokoľvek môže zavolať so svojím problémom. Aj my ich pravidelne sprostredkovávame v triednych kolektívoch, aby žiaci vedeli, že pomoc existuje! (Foto: FB: Nadácia Volkswagen Slovakia)

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie