• BESEDA NA TÉMU PREVENCIE A TRESTNOPRÁVNEJ ZODPOVEDNOSTI

          • 16.10.2023 sme medzi nami privítali prokurátorov Okresnej prokuratúry v Lučenci JUDr. Janu Jurinovú a JUDr. Júliusa Slavkovského, ktorí so žiakmi 7. ročníka hovorili na tému prevencie. Otázky týkajúce internetovej, drogovej prevencie či trestnoprávnej zodpovednosti sú zasadné a aktuálne. My v našej škole venujeme vysokú mieru pozornosti tejto oblasti v práci so žiakmi a jednak vo vzdelávaní zamestnancov a výchovnom pôsobení zo strany triednych učiteľov, koordinátorov preventívnych aktivít a odborných zamestnancov.

          • EXPERT GENIALITY SHOW 2023

          • O SÚŤAŽI: Expert geniality show je celoslovenská súťaž určená pre žiakov 5. až 9. ročníka ZŠ a stredných škôl, ktorí sú v niečom dobrí a zaslúžia si možnosť ukázať to aj svojmu okoliu.

            Súťaž sa uskutoční dňa 28. novembra 2023, ale prihlásiť sa je možné len do 20.10.2023 (u p. učiteľky Benediktyovej).

            Štartovné je 5 €.

            SÚŤAŽNÉ TÉMY:

            Žiaci 5. a 6. ročníka riešia dva testy s otázkami z humanitných a prírodných vied (Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry).

            Žiaci 7. až 9. ročníka súťažia v dvoch témach, ktoré si vyberú zo šiestich ponúkaných: Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Do you speak English?, Tajomstvá prírody, Góly, body, sekundy

            AKO SA SÚŤAŽÍ:

            Na vypracovanie testu majú súťažiaci 60 minút. Piataci a šiestaci odpovedajú na 40 otázok /po 20 z každej témy/, žiaci 7. – 9. ročníka odpovedajú na 50 otázok (25 v každej téme). Okrem vyznačenia správnej odpovede môže súťažiaci vyznačiť aj voľbu „Som si sitý(á)“, a tak získať body navyše.

            CENY:

            Všetci súťažiaci dostanú diplom a malý darček. 25% najlepších v každom tematickom rebríčku dostanú titul EXPERT na tému. 25% súťažiacich v celkovom poradí dostanú titul TOP EXPERT. 3% súťažiacich v každom rebríčku dostane vecnú cenu.

            Bližšie info: https://talentida.sk/expert/

            Mgr. Nora Benediktyová

          • MISIJNÝ RUŽENEC

          • Žiaci našej školy, ktorí navštevujú katolícke náboženstvo sa spoločne zapojili so svojimi učiteľmi do modlitby misijného posvätného ruženca svetla v našom farskom kostole Navštívenia Panny Márie. Vo farskom kostole nás svojim duchovným príhovorom  privítal miestny pán farár Slavomír Marko.

            Ďakujem žiakom za spoločnú modlitbu v kostole a slušne správanie!

            Mgr. Jozef Juriga  Mgr. Erika Vavriková

          • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V CEZPOĽNOM BEHU

          • 12.10.2023 sme sa zúčastnili Majstrovstiev okresu v cezpoľnom behu žiakov a žiačok ZŠ a SŠ.

            Naši žiaci dosiahli vynikajúce výsledky. Medzi jednotlivcami sa na 1. mieste umiestnila Simona Dobrocká z IX.A. Na 1. mieste sa umiestnil Daniel Drugda, taktiež z triedy IX.A a na 3. mieste Róbert Motoška  IX.C.

            Medzi družstvami naši žiaci nedali konkurencii šancu::

            Družstvo dievčat: Simona Dobrocká IX.A, Luiza Balló VII.C, Nikoleta Bojtošová VII.B – 2.miesto

            Družstvo chlapcov: Daniel Drugda IX.A, Róbert Motoška IX.C, Samir Faizi IX.C – 1. miesto

            Na základe vynikajúcich úspechov chcem poďakovať našim žiakom za reprezentáciu školy a želám im veľa ďalších športových úspechov.

            Mgr. Marek Pentka

          • PO STOPÁCH M. R. ŠTEFÁNIKA

          • Každoročne kroky našich deviatakov vedú na západné Slovensko do rodiska M. R. Štefánika – Košarísk a na miesto jeho posledného odpočinku, na vrch Bradlo.

            Nebolo to inak ani 5. októbra, kedy Štefánikov životný príbeh – od kolísky až po tragickú smrť – žiakom priblížili pracovníčky Múzea M. R. Štefánika. Prostredníctvom prehliadky expozície sa žiaci preniesli v čase a priestore – ocitli sa v Štefánikovom byte v Paríži, v jeho pracovni vo hvezdárni v Meudone, pod hviezdnou oblohou, ktorú tak miloval. Spoznali generála M. R. Štefánik ako muža so železnou vôľou, ktorý šiel za svojimi snami a túžbami, aj keď mu život hádzal polená pod nohy. Dozvedeli sa, že spolu s českými politickými predstaviteľmi stál pri zrode Československa a že jeho politické, diplomatické, vojenské a cestovateľské úspechy v mnohých ohľadoch presahujú život jedného človeka a sú inšpiráciu pre nasledujúce generácie. Následne sme sa z Košarísk vydali k hrobu M. R. Štefánika – Mohyle na vrchu Bradlo.

            Mohyla M. R. Štefánika, dominanta okolitej krajiny, žiakov prekvapila svojou monumentálnosťou. Vďaka krásnemu počasiu nás z nej uchvátil nádherný výhľad na okolitú i vzdialenú krajinu.

            Cestou do Košarísk sme navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Múzeum ako memento holokaustu vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, odhalilo nám svedectvá o krutosti vojny, o smutných osudoch slovenských Židov v období existencie Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny.

            Veríme, že aj vďaka tejto historicko-geografickej exkurzii, budú žiaci nielen slovom, ale aj skutkom šíriť stále veľmi aktuálny Štefánikov odkaz: „Veriť, milovať, pracovať.“ V duchu Hebelovej myšlienky budú tiež pamätať na to, „že jestvujú zločiny, ktoré nezarastú trávou.“

            Mgr. Zita Kubíčeková, Mgr. Martina Rajnáková

          • VOĽNÉ PRACOVNÉ MIESTO: UPRATOVAČKA

          • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03  Lučenec

            informuje o voľnom pracovnom mieste

            Voľné pracovné miesto: upratovačka

            Počet voľných pracovných miest: 1

            Pracovný pomer: 100%

            Nástup: od 18.10.2023

            Požadované podmienky: Predloženie dokladov: žiadosť o prijatie do zamestnania, životopis, potvrdenie o fyzickej zdravotnej spôsobilosti, čestné prehlásenie o bezúhonnosti

            Prax: nepožaduje sa

            Hrubá mzda od 700 €

            Pracovný pomer: doba určitá

            Osobnostné predpoklady: vzťah k deťom, príjemné vystupovanie, komunikačné zručnosti, zodpovednosť, ochota, samostatnosť, flexibilita, schopnosť spolupracovať, spoľahlivosť;

            Žiadosť s uvedenými požadovanými dokladmi doručte na adresu Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec v zalepenej obálke označenej „výberové konanie – upratovačka“ do 12.10.2023 do 12.00 hod. V prípade doručenia obálky poštou, rozhoduje dátum podania zásielky. 

            V prípade nesplnenia uvedených požiadaviek pre zaradenie do výberového konania, bude uchádzač z procesu výberového konania vyradený.

            Výberové konanie sa uskutoční 17.10.2023 od 8.00 hod. Uchádzači budú na pohovor pozvaní telefonicky.

            V Lučenci, 2.10.2023

            Mgr. Gabriela Aláčová

            riaditeľka školy

          • 13.10.2023 - RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľka ZŠ M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03  Lučenec oznamuje, že v zmysle paragrafu 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje žiakom 1.-9. ročníka ročníka dňa 13.10.2023 (piatok) riaditeľské voľno.

            Riaditeľské voľno je udelené žiakom 1.-9. ročníka z organizačných dôvodov – Akadémia k 95. výročiu založenia školy.

            V uvedený deň nebude k dispozícii ŠKD a ani stravovanie v ŠJ. Žiaci sú automaticky odhlásení zo stravovania.

            V Lučenci, 22.9.2023

            Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy

          • ŠKOLSKÉ KOLO TIMRAVINA STUDNIČKA

          • V úvode školského kola našim recitátorom porozprávala o živote a diele Boženy Slančíkovej Timravy naša bývala pani učiteľka a stále aktívna členka spolku Živena Jarka Móricová. 28 žiakov súťažilo v troch kategóriach v prednese pôvodnej slovenskej prózy. Porota pozorne počúvala, hodnotila výber literárneho textu a prednes každého recitátora. Rozhodla nasledovne:

            I. kategória ( 2.- 4.r.):

            1.miesto: Sofia Ličková, III.B

            2. miesto: Zoja Kurčík, III.A , Nina Pružincová, IV.A, Michaela Líšková, IV.A

            3. miesto: Barbora Kunzelová, III.B, Nela Hrončeková, IV.B, Tereza Petršová, III.B

            II. kategória ( 5.- 6. r.):

            1.miesto: Emma Hrdinová, V.C

            2.miesto: JanKa Dubayová, V.A, Liliana Princová, V.B, Barbora Bariaková, VI.B

            3. miesto: Miriam Jahodníková, V.C, Sára Pajtášová, V.C, Alexandra Račková, V.A, Vivien Bene, V.A, Lucia Franeková, VI.A

            III. kategória ( 7.- 9. r.):

            1.miesto: Petra Procházková, IX.C

            2.miesto: Sofia Ridzoňová, VII.C, rahoslava Zacharová, VII.B

            3. miesto: Saskia Orlaiová, VII.A, Charlotte Mia Feketeová, VIII.A

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za pekné umelecké popoludnie a víťazkám školského kola budeme držať päste na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 24.10.2023.

            Mgr. Miriam Majorová Portelekyová

          • ATTOMAT

          • Ako sa to už na našej škole stalo tradíciou, so začiatkom školského roka 2023/2024 sa začal už piaty rok spolupráce našej školy s neziskovou organizáciou P-MAT, ktorá sa venuje mladým talentovaným matematikom a fyzikom. Ako aj minulý rok, začali sme veľmi skoro, hneď v utorok 26.9.2023 prebehlo ďalšie kolo online matematickej medzinárodnej súťaže ATTOMAT. Všetci súťažiaci žiaci matematických tried VII.C a IX.C sa už dlhodobo zúčastňujú tejto súťaže a sú ostrieľaní riešitelia ATTOMATu, čo sa prejavilo aj na ich výsledkoch v súťaži.

            Do tohto ročníka súťaže sa zapojili žiaci matematických tried VII.C a IX.C.

            V kategórii 7. ročník súťažilo 10 našich žiakov, všetci z triedy VII.C. V konkurencii 42 žiakov zo Slovenska aj Česka obsadili naozaj krásne miesta: M. Lekeň 15. miesto, M. Lacko 24. miesto, S. Golian 26. miesto, A. Buris 29. miesto, M. Malček 30.miesto, J. Kocúr 33. miesto, I. Piliarik 36. miesto, K. Halgašová 39. miesto, N. Tóthová 40. miesto a P. Olšiak 42. miesto. Aj ostatní spolužiaci sa pokúsili do súťaže zapojiť, ale kvôli technickým problémom organizátora sa im nepodarilo pripojiť na súťažnú stránku a zabojovať o pekné umiestnenia.

            V kategórii 9. ročník súťažilo 12 žiakov z triedy IX.C s 55 rovesníkmi a ako ich mladší spolužiaci, ani oni sa nedali  zahanbiť a získali taktiež krásne umiestnenia: S. Faizi 8.miesto, I. Káka 16. miesto, S. Mezö 17. miesto, S. Baranová 18. miesto, M. Pružinec 19. miesto, N. Kulichová 30. miesto, T. Koronczi 38. miesto, P. Pollák 46. miesto, R. Motoška 47. miesto, M. Grekčo 52. miesto, V. Vargová 53.miesto a P. Procházková 54.miesto.  

            Bez váhania môžem povedať, že aj tentokrát naši žiaci reprezentovali školu najlepšie, ako mohli a dosiahli krásne výsledky. Zúčastňujú sa tejto súťaže už tretí, VII.C, a štvrtý, IX.C, rok, poznajú systém, akým súťaž funguje a taktiež typy úloh, aké sa na súťaži vyskytujú. To a samozrejme aj ich chuť súťažiť a pozitívny vzťah k takému náročnému predmetu akým matematika nepochybne je, sa prejavuje aj na ich umiestneniach. 

            Ďakujeme za úžasnú reprezentáciu a prajeme veľa energie a síl aj do ďalších kôl tejto nesporne zaujímavej a náročnej súťaže.

            Mgr. Renáta Vreteničková

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie