• NAŠI VŠETKOVEDKOVIA

          • Aj keď súťaž Všetkovedko prebehla v našej škole na konci novembra, výsledky sme dostali tesne pred rozdávaním polročných vysvedčení. A veru sme sa veľmi potešili! Veď toľko úspešných riešiteľov tejto, vôbec nie jednoduchej súťaže, to urobí radosť každému!

            Deti museli preukázať svoje vedomosti nielen z matematiky, ale aj zo slovenského jazyka, vlastivedy, prírodovedy, anglického jazyka, informatiky, výtvarnej či hudobnej výchovy. Tento rok prvý krát súťažili aj žiaci prvých ročníkov, ktorým zadania testových otázok čítali pani učiteľky. A kto sú teda naši Všetkovedkovia? Nech sa páči!

            I.A: Jakub Križan, Sofia Molnárová, Róbert Tárnok

            I.B: Dominika Tomeková, Lorelai Stanová, Ján Karlík, Alexandra Kráľová, Damián Garaj

            I.C: Ella Marcineková, Emma Chovancová, Alexandra Svitáčová, Ján Andraos, Alexandra Pápaiová, Sára Kornélia Tóthová, Radim Hrabovský, Jarmila Pančíková, Ján Čepko, Lujza Mária Michalíková, Zaira Čepko, Šimon Šuľaj, Viktória Kamenská

            II.C: Katarína Pavlíková, Konstantin Dojčiar Jany

            III.A: Letícia Pavla Jasenková, Natália Demeová, Timotej Tóth, Emma Green, Elizabeth Gánoczi

            III.B: Karolína Maráková, Sofia Ličková, Michal Gašperík

            IV.A: Nina Pružincová

            IV.B: Marek Mešo, Jakub Podhora

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v ďalších súťažiach!

            Mgr. Radana Tuhárska

          • POČAS JARNÝCH PRÁZDNIN SA PEDAGÓGOVIA VZDELÁVALI

          • Dňa 19. a 20. 2. 2024 sa uskutočnilo na našej škole aktualizačné vzdelávanie pod názvom Nástroje EduPage. Pedagogickí zamestnanci I. a II. stupňa, a tiež odborní zamestnanci mali možnosť rozvíjať svoje vedomosti a získavať nové zručnosti, ktoré vedia využiť pri práci s EduPage.

            Snažila som sa systematicky vysvetliť používanie jednotlivých funkcií, ako napr. rôzne formy komunikácie, či už medzi žiakmi, kolegami a rodičmi. Ukázali sme nástroje, ktoré EduPage ponúka napr. aj pri práci triedneho učiteľa.

            Pedagogickí zamestnanci si rozšírili svoje kompetencie v oblasti tvorby vlastných študijných materiálov a testov. Samozrejme veľké pozitívum pre učiteľa je, že dané testy vie aj vytlačiť  a použiť na hodine, ale zároveň ich vie využiť ako online písomku alebo online úlohu na precvičovanie. Tvorba testov kolegov zaujala, skúšali a vytvárali vlastné materiály.

            Pri našej práci často využívame informované súhlasy rôzneho druhu, tak som ukázala a vysvetlila kolegom, ako sa to dá jednoducho zvládnuť cez EduPage - príprava exkurzií, plánovanie a spätná väzba, vyplnenie informovaného súhlasu od rodičov - všetko je na jednom mieste.

            Kolegovia mali možnosť vyskúšať tvorbu diplomov, vytvárať rôzne správy, ankety a objavovať ďalšie nástroje, ktoré EduPage ponúka. Tí, ktorí sa zúčastnili vzdelávania by mali vedieť aplikovať získané vedomosti a praktické zručnosti v každodennej práci s EduPage, a tak zefektívniť jeho využívanie v pedagogickej praxi.

            V závere nášho vzdelávania sa kolegovia oboznámili s ďalším nástrojom pod názvom Jamboard,  ktorý patrí tiež medzi inovatívne trendy vo vyučovaní.

            Verím, že som inšpirovala svojich kolegov s prácou s Edupage a získané vedomosti a zručnosti budú pravidelne využívať vo vyučovacom procese.

            Mgr. Erika Vavríková

          • VYUŽITIE UMELEJ INTELIGENCIE V PRÁCI PEDAGÓGA

          • 1.2.2024 prebehlo v našej škole ďalšie neformálne vzdelávanie, ktoré som pripravila vrámci mojej pozície digitálneho koordinátora. Tentoraz bola téma veľmi aktuálna - využitie umelej inteligencie v práci pedagógov, námety, nápady, ako si zjednodušiť svoju prácu.

            Začali sme, samozrejme, najznámejšou novinkou, ktorou bol ChatGPT, ako predstaviteľ práce s textom. S Microsoft Copilot sme sa snažili vytvoriť vlastnú omaľovánku. Prácu s obrázkom sme si vyskúšali v Midjourney či Adobe Firefly. Zabavili sme sa pri aplikácii Suno, ktorá nám umožnila vytvoriť pieseň na daný text.

            V závere som predstavila kolegom projekt s názvom Magic School, ktorý ponúka množstvo riešení pre zjednodušenie práce učiteľa, ale aj veľa možností pri práci so žiakmi.

            Súčasťou školenia bolo aj predstavenie platformy AI dětem, ktorej zakladateľkou je pani Eva Nečasová, ktorá sa venuje zavádzaniu umelej inteligencie do škôl v Českej republike. Pre učiteľov ponúka nielen vypracované metodické materiály, ale aj učebnice, interaktívne príbehy a kurikulum AI.

            Myslím si, že toto vzdelávanie bolo pre mojich kolegov inšpiratívne, pretože umelá inteligencia, ak ju vieme správne využívať, je skvelým pomocníkom, ktorý nám šetrí náš čas, pomáha nám s riešením rôznych problémov, ponúka nám možnosti, akým spôsobom deťom vysvetliť učivo, či nájsť nové inšpirácie pre našu prácu.

            Mgr. Radana Tuhárska

          • ĎAKUJEME ZA ŠPORTOVÝ DARČEK

          • Vďaka Vianočnému benefičnému koncertu, ktorého dušou boli MUDr. Juraj Pelč a Lukáš Pelč a na ktorom vystúpili Bratislavský chlapčenský zbor, Martin Babjak a Lenka Piešová, sme aj my ako jedna zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Lučenec získali športový darček - basketbalové lopty.

            Chceme sa veľmi pekne poďakovať za krásne gesto a športový darček! Jeho slávnostné odovzdávanie sme si užili aj my spolu so IV.A triedou! ĎAKUJEME!

            Foto: Facebook Lukáš Pelč - oficiálna stránka

          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • Jarné prázdniny sú v termíne od 19.2. –23.2.2024.

            Nástup na vyučovanie po prázdninách je 26.2.2024 (pondelok).

            Stránkové dni počas jarných prázdnin: pondelok - streda od 7.00 hod. - 12.30 hod.

            Žiaci si domov berú úbory, prezúvky, príp. uteráky.

            Prajeme všetkým krásne jarné prázdniny!

          • MIŠKA A KATKA POSTUPUJÚ NA KRAJSKÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • V 58. ročníku okresného kola Biologickej olympiády,v kategórii C, žiaci našej školy pozorovali stavbu rastlinného tela, riešili náročné vedomostné úlohy a prezentovali posterový projekt.

            Vďaka ich veľkej snahe, usilovnosti, zodpovednosti, bádateľským zručnostiam získali vynikajúce výsledky.

            V  teoreticko - praktickej  časť sa na 1. mieste umiestnila Michaela Malčeková z VIII.C a na 6. mieste Michal Malček z VIII.C.

            V projektovej časti sa na 2. mieste umiestnila Katarína Huňavá z VIII.C triedy.

            Našim šikovným žiakom srdečne  blahoželáme. Miške a Katke držíme palce v krajskom kole!

            Mgr. Andrea Lenhartová

          • KATKA A JAKUB POSTUPUJÚ NA KK DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          • Dejepisná olympiáda patrí na našej škole k obľúbeným a tradičným olympiádam, ktoré majú žiaci radi. Dňa 5.2.2024 sa konalo okresné kolo Dejepisnej olympiády, na ktoré sa víťazi školských kôl veľmi svedomito pripravovali. Museli si naštudovať náročnú monotematickú tému – hrady, zámky a kaštiele a tiež učivo príslušného  ročníka. Štúdium bolo náročné, ale žiaci našej školy v tvrdej konkurencii obstáli fantasticky. Posúďte sami:

            Kategória F: (6.roč.): 

            1.miesto – Ladislav Huňavý – VI.C

            3.miesto – Maxim Čepko – VI.C

            Kategória E: (7.roč.):

            1.miesto – Jakub Kocúr – VII.C - postup na krajské kolo

            5.miesto – Maroš Lacko – VII.C

            Kategória D (8.roč.):

            1.miesto – Katarína Huňavá – VIII.C - postup na krajské kolo

            5.miesto – Lukáš Kamenský– VIII.A

            Kategória C (9.roč.):

            4.miesto – Michal Grekčo – IX.M

            5. miesto – Natália Kamenská – IX.B

            Všetkým žiakom srdečne gratulujeme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a Katke a Jakubovi držíme palce na krajskom kole.

            Mgr. Martina Rajnáková

          • OBK OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

          • Okresné kolo olympiády z nemeckého jazyka sa ako tradične konalo v CVČ v Lučenci. Úlohy pre žiakov boli ako každý rok dosť náročné.

            V kategórii 1A nás reprezentovali Sofia Ridzoňová zo VII.C triedy a Leonard Vógel zo VI.C triedy. Žiaci boli pochválený porotou za ústny prejav a pohotové reakcie pri opise obrázka.

            Tento školský rok našu školu v kategórii 2A reprezentovali Alexandra Ličková VIII.C a Šimon Kamenský z IX.B.

            Všetci naši žiaci získali nové skúsenosti a dúfam, že tento rok budú svoje kvality vylepšovať a budúci školský rok budú opäť „šprechovať“ aj na súťaži.

            PhDr. Anita Slancová

          • PLAVECKÝ VÝCVIK ŽIAKOV 3. ROČNÍKA

          • V termíne od 5.-9.2.2024 absolvovali naši tretiaci plavecký výcvik k Krytej plavárni v Rimavskej Sobote! Blahoželáme našim malým plavcom k úspešnému zvládnutiu výcviku!

          • ŠKOLSKÉ KOLO ŠALIANSKY MAŤKO

          • Pred jarnými prázdninami sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko – súťaž v prednese slovenských povestí. Svoj umelecký kumšt v prednese predviedli žiaci prvého i druhého stupňa v hojnom počte a umiestenie je nasledovné:

            I. kategória (2. – 3. ročník): 1. miesto: Natália Demeová, III.A

            II. kategória (4. – 5. ročník)

            1. miesto: Liana Pappová, V.A

            2. miesto: Natália Kočalková IV.A, Sára Pajtášová V.C, Janka Dubayová, V.A

            3. miesto : Nela Hrončeková IV.B, Amália Červenáková IV.A, Timotej Matisko V.C

            III. kategória (6. – 7. ročník)

            1. miesto: Tamara Plašienková, VII.C

            2. miesto: Saskia Orlaiová VII.A, Lucia Franeková VI.A, Emma Hrončeková VI.C

            3. miesto: Barbora Bariaková VI.B, Martin Malček VII.C, Sofia Ridzoňová VII.C

            Všetkým účastníkom ďakujeme a srdečne gratulujeme, víťazkám školského kola budeme držať palce v okresnom kole.

            Mgr. Zita Kubíčeková

    • Kontakty

      • Základná škola M. R. Štefánika Haličská cesta 1191/8, 984 03 Lučenec
      • +421 47 4333648
      • sekretariát školy: 0911 650 190 Mgr. Gabriela Aláčová, riaditeľka školy: 0911 650 189 Bc. Anna Kaššová, výdajná školská jedáleň: 0948 413 421
      • Haličská cesta 1191/8 98403 Lučenec Slovakia
      • 35991593
      • 2021507455
      • Mgr. Gabriela Aláčová 0911 650 189 alacova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Bc. Anna Kaššová 0948 413 421 kassova@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Dni školského vyučovania: denne od 7.00 do 14.30 hod. Letné obdobie: denne od 7.30 do 12.30 hod.
      • Michaela Holeková 0911 650 190 047 4333 648 sekretariat@zsstefanikalc.sk zsstefanikalc@gmail.com
      • Facebook: Základná škola M. R. Štefánika, Lučenec Instagram: zsstefanikalc
    • Prihlásenie